Producenci
Wersje językowe
Waluty

Bataty świeże BIO ( siatka ok. 1 kg )

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 14 dni
Cena: 19,99 zł 19.99
ilość kg
dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: -
Kod produktu: A0DC-184D3

Opis

Słodkie ziemniaki były uprawiane już przez Inków i Majów.

Do Europy dotarły dopiero w XVI wieku, jednak nigdy nie zyskały tu dużej popularności.

Pełne witamin i bez tłuszczu

Najpopularniejsze odmiany batatów to te z pomarańczową albo czerwonawą skórką.

Są słodkie w smaku, miękkie i delikatne.

I znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków.

100 gramów batatów zawiera około 85 kalorii. Taka ilość zaspokaja też... w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie

na witaminę A (beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc. na błonnik.

W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca),

a także cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź.

Co ważne, w batatach siedzą enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów, dzięki czemu jej ilość jest praktycznie zerowa.

Słodkie ziemniaki zawierają także działający przeciwnowotworowo kwas chlorogenowy, luteinę, zeaksantynę chroniącą przed

rakiem i chorobami oczu oraz sterole roślinne zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty praktycznie nie mają tłuszczu.

Powinny po nie sięgać przede wszystkim osoby z nowotworami jelita cienkiego czy okrężnicy i z chorobami układu

krążenia oraz płuc (zwłaszcza palacze). Bataty chronią przez astmą, osteoporozą, wzmacniają odporność.

Jak przechowywać i gotować?

Kupując bataty, wybierajmy tylko te jędrne, o gładkiej, suchej skórce pozbawionej pęknięć i obtłuczeń.

Warto wiedzieć, że słodkie ziemniaki zaczynają psuć się od czubków. Gdy już je kupimy, przechowujmy je w ciemnym

i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce – optymalna temperatura to 12 stopni.

Ważne, aby nie przetrzymywać ich dłużej niż przez miesiąc. Jeśli je ugotujemy, możemy je zamrozić.

Przed pieczeniem słodkie ziemniaki – jeszcze nieobrane – należy porządnie wyszorować.

Jeżeli zamierzamy pokroić je w kostkę, możemy usunąć z nich skórkę (pamiętajmy jednak, że z nią są najzdrowsze).

Żeby upiec bataty w całości, należy rozgrzać piekarnik do 220 stopni.

Każdy ziemniak trzeba nakłuć nożem albo widelcem w paru miejscach.

Następnie bataty układa się na blaszce (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia).

Należy piec je przez około godzinę, aż będą bardzo miękkie.

Wytrawnie lub na słodko

Upieczone bataty przed podaniem należy przekroić na pół lub utłuc na purée, najlepiej z masłem.

Można przygotować je z gruszkami, jabłkami, sokiem pomarańczowym lub syropem klonowym.

Purée z batatów będzie bardzo smaczne, jeżeli połączymy je z pieczonym czosnkiem, solą i pieprzem.

Słodkie ziemniaki zyskają ciekawszy smak, gdy dodamy do nich również sok z limonki lub posiekaną świeżą kolendrę.

Bataty podawajmy jako dodatek do dania głównego albo na deser (właśnie z syropem klonowym).

Bataty kandyzowane imbirem

Składniki: 45 dag słodkich ziemniaków obranych i pokrojonych na kawałki, 2 łyżki miodu, 1,5 łyżki oleju, po pół łyżeczki

tartego świeżego imbiru i startej skórki z cytryny, ćwierć łyżeczki soli.

Wykonanie: miód i olej podgrzewać w teflonowym garnku przez około minutę na średnim ogniu aż zaczną wrzeć.

Dodać słodkie ziemniaki, przykryć i smażyć na małym ogniu przez 5 minut, aż zaczną puszczać sok.

Dodać skórkę z cytryny i imbir. Dusić pod przykryciem jeszcze przez 10-15 minut.

Batatów nie należy rozgotowywać – powinny być twardawe, ale ugotowane.

Zdjąć pokrywkę, dodać sól i dusić na dość dużym ogniu przez ok. 5 minut, aż bataty pokryją się glazurą.

Pudding kokosowy ze słodkich ziemniaków

Składniki: 2 średnie słodkie ziemniaki (obrane i starte), 350 ml odtłuszczonego, zagęszczonego mleka z puszki,

pół szklanki wiórków kokosowych, 4 białka z dużych jajek (lekko ubite), 2 łyżki oleju, pół szklanki brązowego cukru,

2 łyżki skoncentrowanego soku pomarańczowego, po pół łyżeczki mielonego imbiru, mielonych goździków,

mielonego ziela angielskiego i soli, duże jajko (lekko ubite).

Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę do pieczenia o objętości 2 litrów spryskać olejem w sprayu albo wyłożyć papierem.

W dużej misce starannie utrzeć mikserem  słodkie ziemniaki, zagęszczone mleko, olej, brązowy cukier, sok pomarańczowy,

imbir, goździki, ziele angielskie, sól, jajko i białka. Wlać do formy, przykryć folią aluminiową. Piec przez półtorej godziny.

Posypać wiórkami kokosowymi. Odkryć i piec, aż pudding się zsiądzie, a wiórki się przyrumienią.

Pieczone frytki z batatów

Składniki: 45 dag słodkich ziemniaków, obranych i pokrojonych na frytki, łyżka oleju, po ćwierć łyżeczki soli i czarnego pieprzu.

Wykonanie: rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Lekko spryskać blachę olejem w sprayu albo wyłożyć papierem do pieczenia.

Włożyć ziemniaki do dużej miski. Wlać olej. Wsypać sól i pieprz, wymieszać, żeby ziemniaki dokładnie pokryły się olejem, solą i pieprzem.

Ułożyć w jednej warstwie na blaszce. Piec przez ok. 10 minut, aż frytki będą miękkie i lekko przyrumienione.

Bataty – składniki odżywcze Przede wszystkim bataty są rezerwuarem skrobi, a obok niej cukrów prostych, których łączna zawartość w bulwie wynosi około 4%. Bardzo ważna jest zawartość białka, gdyż jest ono cennych składnikiem odżywczym, zważywszy na fakt, iż posiada wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Ponadto bataty są bardzo dobrym źródłem NNKT, w tym kwasów linolowego i linolenowego. Bataty w słodkim miąższu zawierają sporą dawkę witaminy C, A, witamin z grupy B (B1, B2, B6), kwasu foliowego, witaminy E oraz K, a także β-karotenu i polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Warto także zauważyć, że w odmianach o żółtym miąższu znajduje się największa ilość karotenoidów w porównaniu z innymi warzywami. Ponadto zawartość pektyn, celulozy czy ligniny, które stanowią włókno pokarmowe, przyczynia się do poprawy pracy jelit, a także zmniejszenia wchłanianie cukrów i tłuszczów, co ma bardzo duże znaczenie dla diabetyków. W dodatku bataty to warzywa bogate w składniki mineralne: potas, fosfor, chlor, wapń, magnez, siarka, sód, jod i żelazo oraz niewielkie ilości manganu, selenu i miedzi .

Certyfikat bio: jest
Kraj pochodzenia składników: Hiszpania
Inne3: WEGETARIAŃSKI
Inne4: WEGAŃSKI

Słodkie ziemniaki - zdrowsze od zwykłych

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl