Oryginalny Miód Manuka MGO™ 550+/500g
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych
charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie.
Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii
będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.
Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą
ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich
określanych mianem miodów Manuka.
Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne,
które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii,
w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka,
które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin
z gatunków Leptospermum scoparium.
Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi
cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej,
wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki;
silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej
ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów
Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™)
(Science and characteristing Manuka honey – Current and
future science to support a definition. Ministry for Primary Industries,
New Zealand Government. July 2014).
Czym jest MGO™?
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez
naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które
ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów
dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka
i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki
Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie.
Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich
m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka.
W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości
miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.
Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem
naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem
wysokiej jakości miodów Manuka.
Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów
Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.)
i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze
związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii
i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).
MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 550+
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg
(naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko
w niektórych miodach Manuka).
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.
Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech
łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Spożywanie Miodu Manuka MGO® 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek
lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.
Masa netto: 500 g
Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >55 mg | >8,25 mg |
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.