Producenci
Wersje językowe
Waluty

Oryginalny Miód Manuka MGO™ 550+/500g

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Cena: 448,00 zł 448.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
Ocena: 0
Producent: EkoDelta
Kod produktu: DD80-44721

Opis

Skąd pochodzi Miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych

charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie.

Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii

będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest Miód Manuka?
W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą

ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich

określanych mianem miodów Manuka.

Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne,

które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii,

w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka,

które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin

z gatunków Leptospermum scoparium.

Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi

cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej,

wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki;

silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej

ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów

Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO)

(Science and characteristing Manuka honey – Current and

future science to support a definition. Ministry for Primary Industries,

New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO?
MGO to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez

naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które

ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów

dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka

i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki

Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie.

Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich

m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka.

W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości

miodów Manuka - MGO, która jest obiektywna i powtarzalna.

Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem

naukowym metody MGO oraz wiodącym eksporterem

wysokiej jakości miodów Manuka.

Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów

Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO (od 2007r.)

i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze

związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii

i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO 550+
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg

(naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko

w niektórych miodach Manuka).

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

 

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.

Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech

łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

 

Spożywanie Miodu Manuka MGO® 550+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek

lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

 

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 500 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia

Kraj produkcji: Nowa Zelandia

 

Składniki: miód z krzewu Manuka 100%

 

Wartość odżywczaw 100 gw 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Methylglyoxal  >55 mg >8,25 mg

 

https://youtu.be/uFAaaWgsDeM

 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl